Wat zijn gezonde noten? Zijn alle noten écht gezond?

Gezonde noten kunnen in ieder dieet of je nu gewoon een gezonde levensstijl na streeft, wilt afvallen of een paleo dieet volgt! Maar wanneer zijn noten gezond? En welke soorten noten behoren nu eigenlijk tot de categorie gezonde noten?


Wanneer noten gezond zijn

Noten zijn heel gezond als ze zo puur mogelijk worden geconsumeerd.

Als je kiest voor gezonde noten is het belangrijk dat je er op let…

- Dat de noten niet gebrand of geroosterd zijn.

- Dat de noten niet gezouten of gesuikerd zijn.

- Dat de noten niet van een lage kwaliteit zijn.


HAZELNOTEN

Sporters-kenmerken hazelnoten


Hazelnoten en aminozuren

Hazelnoten bevatten net als amandelen het aminozuur arginine. Alhoewel het lichaam zelf voldoende arginine kan aanmaken onder de juiste omstandigheden blijft het verkrijgen van arganine uit voeding belangrijk. Arginine wordt gevormd uit de drie aminozuren: glutamine, glutaminezuur en proline. Arginine is bekend bij krachtsporters als voorloper van stikstofoxide dat ervoor zou zorgen dat de bloedvaten zich verwijden. Als er meer zuurstof door de aderen vervoert wordt zorgt dit voor meer aanvoer naar spierweefsel, wat tot betere sportprestaties zou kunnen leiden.


Hazelnoten vol met vitamine-B

Hazelnoten bevatten vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11. B vitamine heeft een grote invloed op de energiestofwisseling. Door middel van vitamine B complex wordt energie uit andere voedingsstoffen beter vrijgemaakt. Voor sporters is het heel belangrijk om zoveel mogelijk energie vrij te maken voor sportprestaties en voor herstel.

Bovendien helpt vitamine B bij het celdelingsproces, wat de groei van (spier)cellen ten goede komt.


Hazelnoten bevat veel mangaan, ijzer en koper

De mineralen mangaan, ijzer en koper die de hazelnoten bevatten zijn ook erg belangrijk voor het ondersteunen van de energiestofwisseling en het metabolisme. Het beschermt onze cellen en zorgt ervoor dat onze spieren zich sneller kunnen herstellen. Ijzer vermindert vermoeidheid en is een goede aanvulling bij de ondersteuning van het energieleverend metabolisme.


Gebruik van hazelnoten

Hazelnoten kun je overal voor gebruiken. Los eten, door kwark, yoghurt, dessert of salades en gerechten.

Tip: rooster de hazelnoten droog in de oven of in de koekenpan voor een extra krokante bite.
CASHEWNOTEN

Gezonde sporterskenmerken van cashewnoten

Cashewnoten zijn er in ontelbaar veel verschillende soorten en maten. Dit heeft te maken met het gebied van herkomst en het groeiproces van de cashewnoten die afhankelijk is van zonl, water en vruchtbare grond. Afhankelijk van deze factoren heb je dus verschillende soorten kwaliteiten in cashewnoten die je zeker proeft!


Cashewnoten bevatten weinig vetten

Cashewnoten bevatten vergeleken met andere noten een lager vet-gehalte en in verhouding een hoger koolhydraten-gehalte. Sporters die meer koolhydraten binnen willen krijgen, zonder meteen te veel vetten binnen te krijgen is de cashewnoot perfect.


Cashewnoten vol selenium

Selenium is belangrijk voor sporters, omdat het onze cellen en weefsels beschermd. Zodra wij ons lichamelijk inspannen komen er vrije radicalen vrij. Het selenium in cashewnoten is in staat dit te vangen en beschermt zo onze cellen. Gezonde cellen hebben we hard nodig als we onze spieren en sportprestaties willen verbeteren.


Cashewnoten ondersteunen ons metabolisme

Een andere gunstige eigenschap van de cashewnoot is dat ze veel magnesium, zink, fosfor, vitamine B1 en in iets mindere mate ook ijzer bevat. Al deze voedingsstoffen hebben vooral een positief effect op het metabolisme.


Gebruik cashewnoten

Cashewnoten zijn heerlijk om even kort zelf droog te roosteren in de koekenpan zonder olie en daarna te mengen door een salade of in rijst gerechten, vlees of bij vis. Ook voor direct gebruik lekker om in combinatie met rozijnen of cranberries als pre-workout voedsel of gezonde snack.
PECANNOTEN

Pecannoten en het metabolisme

Pecannoten bevatten een hoge dosis vitamine b1. Deze vitamine is vooral belangrijk vanwege de werking op het metabolisme. De vitamine b1 die zich in de pecannoten bevindt ondersteunt het energieniveau. Als sporter wil je dat de energiestofwisseling optimaal gebeurt om zo het uiterste uit je sportprestaties te halen. Ook draagt vitamine b1 bij tot een normale werking van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het aanspannen van de spieren en is mede verantwoordelijk voor een juiste uitvoering van spier- en sportprestaties. Door pecannoten rauw te eten blijft de waarde van vitamine B1 behouden en verminderd, beschadigd deze niet wat wel snel gebeurd als vitamine B1 op hoge temperatuur verwerkt wordt.


Pecan noten bevatten veel zink

Zink is in een hoge hoeveelheid aanwezig in de pecannoot. Zink zorgt voor veel positieve effecten op ons lichaam. Zo heeft zink bijvoorbeeld een positieve invloed op het metabolisme, maar speelt het daarnaast ook een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten, eiwitten en nucleinezuren. Als sporter zijn dit belangrijke eigenschappen, omdat alle voedingsstoffen optimaal benut worden. Zink speelt ook een rol bij de eiwitsynthese en draagt bij tot een normale hormoonhuishouding. Dit is van belang, omdat bijvoorbeeld ook het testosterongehalte in het bloed wordt beïnvloed.


De pecannoot is rijk aan onverzadigde vetzuren

We hebben allemaal vetten nodig voor de energieopslag, als bouwstof voor onze cellen, betere opname van vitamines en ter bescherming voor ons lichaam. Onverzadigde vetten verhogen het gunstige HDL-cholesterol in het bloed. Dit zorgt voor een kleinere kans op hart- en vaatziekten.


Tip: voldoende zink inname is ook verstandig voor de sporters die door eenhoge eiwit-inname meer last hebben van een rumoerige huid of puistjes.WALNOTEN

Langdurig gezond met walnoten

De walnoot is misschien wel de meeste bekende, maar toch ondergewaardeerde noot van allemaal. Erg jammer, want als we kijken wat de walnoot allemaal voor ons kan doen zouden we ze misschien wel de hele dag door eten! Wist je bijvoorbeeld dat de walnoot ons helpt bij een te hoog cholesterol? Of dat je minder trek in tussendoortjes krijgt door het eten van walnoten? Hier heb ik in het kort samengevat waarom je elke dag walnoten zou moeten eten!


De walnoot

De walnoot werd al gebruikt door Romeinen en werd gezien als koningsvoedsel. Oorspronkelijk komt de noot uit Perzie en is verhandeld naar Engeland. De meest bekende noot komt tegenwoordig uit Californië. De lekkerste en beste noot die op dit moment in de handel is komt uit Chili.


Superfood walnoot

De walnoot bestaat voor zo’n 7x keer meer uit meervoudig onverzadigde vetzuren dan uit verzadigde vetten. Dit is de grootste kracht van de walnoot. Veel mensen die dit nu lezen krijgen hier een dubbel gevoel bij.. Want van vetten worden we dik toch? De vetten die in deze walnoot zitten, zijn juist erg gezond voor ons. Ons cholesterol, bloedsuikerspiegel en hart- en bloedvaten zijn ons namelijk erg dankbaar na het eten van deze bijzondere noten.


Walnoten gezond bij een te hoog cholesterol

Zoals hierboven aangegeven bevatten walnoten vele onverzadigde vetzuren. Deze vetten hebben een positief effect op onze cholesterol waarden. Zo zorgen de vetten in deze walnoten er onder andere voor dat het goede cholesterol (HDL) verhoogt en het slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Meerdere onderzoeken onderbouwen de kracht van een handje walnoten per dag voor een positief effect op de cholesterol waarden.


Walnoten gezond bij suikerziekte

Suikerziekte type2 ontstaat vaak doordat de suikerhuishouding in het lichaam verstoord is. Normaal gesproken geeft de alvleesklier insuline af na het eten van suikerrijke voeding. Zo zorgt het ervoor dat onze bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt en dat de bloedwaardes op een normaal niveau blijven. Bij mensen met suikerziekte geeft de alvleesklier niet genoeg insuline meer af om de bloedsuikerspiegel omlaag te brengen.


Hoe helpen walnoten hierbij?

Walnoten bevatten veel onverzadigde vetten die ervoor zorgen dat onze suikerspiegel gelijk blijft. Zodoende hoeft de alvleesklier minder insuline aan te maken en wordt deze ontzien van zijn functie. Zo geef je het ook de mogelijkheid om zich te kunnen herstellen. Onderzoek toont aan dat het eten van twee porties het risico voor diabetes tot 21% kan verminderen.


Walnoten en hart & bloedvaten

Hart- en vaatziekten is 1 van de belangrijkste doodoorzaak in Nederland. Ongeveer 30% van de totale sterfe in Nederland wordt veroorzaakt hierdoor. De belangrijkste oorzaak voor hart- en vaatziekten is een hoog vetgehalte van het bloed. Het gaat hierbij dan voornamelijk om een hogere ongunstige ‘LDL’ gehalte. De walnoot bevat van nature ALA, GLA en linolzuur. Deze vetten zijn erg belangrijk voor onze hart- en bloedvaten. Zo is onder andere uit onderzoeken gebleken dat walnoten het vermogen hebben de conditie van de bloedvaten te verbeteren. De omega-3 vetten zorgen voor meer elasticiteit en flexibiliteit in de aderen. Niet alleen de gezonde vetten, maar ook de krachtige antioxidanten in de walnoot zorgen hiervoor. De walnoot heeft als 1 van de weinige noten een erg krachtige antioxidant in zich.


Walnoten gezond bij het afvallen

Vaak wordt er gedacht dat alle noten ten alle tijde vermeden moeten worden bij een dieet om aft e vallen. Hoewel je er natuurlijk niet de hele dag door van moet snoepen, kunnen noten juist erg waardevol zijn tijdens een dieet. Zo helpen de vetten in walnoten bijvoorbeeld erg goed bij het afvallen, omdat zij ervoor zorgen dat ons suikerspiegel stabieler blijft. Hierdoor hebben wij minder trek in tussendoortjes neigen wij dus ook minder naar slechte voeding.


Walnoten gezond voor onze hersenen

Onze hersenen hebben energie nodig om te functioneren. Maar liefst 20% van onze energie wordt verbruikt door de hersenen en komt voornamelijk uit vetten en koolhydraten. Je begrijpt dat een noot die bijna volledig uit vetten bestaat een perfecte voedingsbron is voor de hersenen. Ook bezit de walnoot veel antioxidanten. Deze zorgen ervoor dat de schade aan vrije radicalen in onze hersenen wordt geneutraliseerd. De gezonde cellen blijven goed beschermd en zij verbeteren zo ook de communicatie in de hersenen, doordat zij de neuronen stimuleren.


Welke walnoot is de beste?

De ene walnoot is de andere walnoot niet. Zoals al eerder aangegeven bestaan er ontzettend veel soorten walnoten. De walnoten die vaak in supermarkten verkocht worden komen meestal uit Oost-Europa of Californië, de relatief goedkopere variant. Deze zijn herkenbaar aan de wat donkerdere kleur, kleinere vorm en bittere smaak. De lekkerste en kwalitatief beste walnoot komt uit Chili. Deze walnoot kenmerkt zich door een romige, volle smaak. De walnoten worden met uiterste zorg bewerkt met handwerk en worden heel zorgvuldig behandeld. Dit proef je dan ook meteen. Alhoewel de Chileense walnoten iets duurder zijn dan de Amerikaanse walnoot, is het zeker de moeite waard.

PARANOTEN

De paranoot: het geheime wapen voor gezondheid!

Paranoten worden door een hoop mensen erg in hun waarde onderschat. Wist u bijvoorbeeld dat het eten van 2 paranoten per dag al een positieve bijdrage kan hebben aan het immuunsysteem, kanker, infecties of vruchtbaarheidsstoornissen? Ook sporters hebben baat bij deze noot door zijn combinatie van antioxidanten, eiwitten en vetten. Niet alleen is de noot erg lekker en gezond, maar bij het kopen van de noten worden ook de lokale ‘castañeros’ en het regenwoud in Brazilië geholpen!


De paranoot

De Para de Kastanje, zo genoemd door de Braziliaanse bevolking, groeit aan een boom. De paranotenboom wordt tussen de 40 en 60 meter hoog. Alhoewel het Engelse woord voor paranoot ‘Brazil nut’ doet voorkomen dat de noot alleen uit Brazilië komt, komt de boom ook voor in Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru en Bolivia. In Nederland noemen wij ze paranoot, omdat de noten vooral uit de streek Para in Brazilië komen. Toch zijn de jungles in het Braziliaanse Amazonegebied, langs de oevers van de Amazone en de Rio Negro de favoriete gebieden voor de boom. Volgens het Braziliaans ministerie van landbouw zijn er ongeveer 9 miljoen paranotenbomen en er komen jaarlijks ongeveer 30/40 vruchten van de boom. Deze vruchten kunnen het beste worden vergeleken met een kokosnoot. Hierin zitten 8 tot 12 zaden die wij als ‘de paranoot’ kennen.


ParaSupernoot

De paranoot wordt vaak onderschat in zijn voedingswaarde. De paranoot bevat 66,9 g. aan vetten, 14,3 g. aan eiwitten, 7,8 g. aan koolhydraten en 4,9 g. aan mineralen en vitaminen. De gezonde vetten en de goed opneembare eiwitten maken de noot erg gezond. Alhoewel de noot met 3,3 gram mineralen niet meteen erg voedzaam lijkt, is het toch het mineraal selenium wat de paranoot zo ontzettend krachtig maakt.


Antioxidant selenium

Het sterke wapen van de paranoot is het mineraal selenium. De noot bevat 1917 mcg selenium, ongeveer 3500% van de ADH. Selenium is een spoorelement dat als antioxidant werkt. Zodoende heeft selenium een beschermende en positieve invloed op het immuunsysteem. In combinatie met vitamine E werkt selenium als een ijzersterk antioxidant. De noot bevat een hoger gehalte selenium dan welke andere noot dan ook.


Anti-kanker

Door o.a. dit hoge gehalte heeft de noot zelfs een kanker bestrijdende werking. Meerderde studies hebben aangetoond dat een hoog selenium gehalte een preventieve werking heeft, o.a. bij borst-, long- en prostaatkanker. Het zorgt ervoor dat de celdeling wordt vertraagd, waardoor de vorming van een kwaadaardige tumor wordt geremd. De combinatie van de anti-oxidatieve werking, de eigenschappen van selenium en het onschadelijk maken van zware metalen zorgt ervoor dat selenium een onmisbaar element is bij het gezond houden van weefsels en organen.


Paranoten en sporten

Naast selenium bevatten de noten ook koper, magnesium, mangaan, potassium, calcium, ijzer, fosfor en zink. Vooral fosfor is in hoge mate aanwezig in de noot. Voor sporters is dit onder andere nodig voor het vrijmaken van energie in cellen (ATP naar ADP), en voor het opslaan van energie (ADP naar ATP). Fosfor is daarnaast belangrijk bij een goede opbouw en onderhoud van sterke botten en tanden.

Paranoten zijn vooral interessant voor sporters en atleten interessant omdat het gehalte aan antioxidanten, vetten en eiwitten hoog is. Tijdens het sporten worden de spieren licht beschadigd. Selenium is in staat om schade van de spieren te beperken die tijdens de training wordt opgedaan en geeft ondersteuning in de herstelperiode. Ook overige afvalstoffen die vrijkomen tijdens een training wordt door zowel vitamine E als selenium geneutraliseerd. Een regelmatige inname van minimaal 150 microgram selenium per dag zou kunnen bijdragen aan betere sportprestaties.


Hoeveel selenium moet je binnenkrijgen?

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad moet een gemiddeld persoon tussen de 50-150 microgram selenium binnenkrijgen. Zwangeren en borstvoedenden moeten tussen de 75-150 microgram selenium per dag binnenkrijgen. Voor sporters wordt wel aangeraden een dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram te nemen om van de voordelen van selenium te genieten. De hoeveelheid selenium die je binnenkrijgt is ook afhankelijk van de selenium die in de bodem zit. Let wel op! Als je meer dan 200 microgram selenium binnenkrijgt kan dit giftig worden!

Met twee paranoten per dag heb je al de dagelijkse behoefte binnen aan selenium. Paranoten bevatten de natuurlijke vorm van selenium die veel beter opgenomen kan worden in het lichaam dan selenium wat in supplementen is verwerkt.

AMANDELEN

Amandelen bruin


Bruine amandelen in een notendop

•100% pure bruine amandelen (premium quality)

•Gezonde vetten en eiwitten zijn rijkelijk aanwezig in amandelen

•Antioxidant vitamine E is de extra gezonde vitamine in bruine amandelen


Bruine amandelen gezond door veel eiwitten

Amandelen zijn gezond mede door een hoge hoeveelheid eiwitten. Het eiwitpercentage ligt rond de 20%, wat de noot een aantrekkelijk eiwitrijk product (voor sporters) maakt. Als sporter is het belangrijk genoeg eiwitten binnen te krijgen omdat al onze cellen worden opgebouwd uit eiwitten. De eiwitten uit de amandel dragen bij tot de groei en instandhouding van spiermassa en helpen bij herstel na fysieke inspanning. Het is dus erg belangrijk om naast shakes of vlees goed opneembare plantaardige eiwitten binnen te krijgen. Noten zoals de amandel zijn hier perfect voor.


Bruine amandelen vol gezonde vetten

Bovendien bevat de amandel, zoals bijna alle noten, veel gezonde onverzadigde vetten die beter zijn dan de verzadigde vetten die bijvoorbeeld in vlees zitten. Door de combinatie van gezonde vetten en eiwitten worden amandelen langzaam verwerkt door ons lichaam waardoor we langer verzadigd zijn en beter gevoed zijn.


Bruine amandelen helpen onze cellen te beschermen

Bruine amandelen zijn rijk aan de antioxidant vitamine E. Een antioxidant beschermt ons lichaam tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen ontstaan bij een normale stofwisseling, maar ook zodra wij intensieve lichamelijke inspanning leveren worden onze cellen licht beschadigd (oxidatieve schade). De vitamine E in de amandel zorgt ervoor dat de schade hiervan wordt beperkt en de opbouw, herstel en het instandhouden van spierweefsels wordt bevorderd. Daarbij is het voor sporters erg belangrijk om vitamine E in de natuurlijke vorm binnen te krijgen, omdat deze beter wordt opgenomen. Vitamines en mineralen in natuurlijke producten zoals de amandel worden beter opgenomen in het lichaam. Gebruik dan ook dagelijks een handje noten voor een voldoende inname!


Bruine amandelen bevatten noodzakelijke mineralen

Bruine amandelen bevatten veel kalium, magnesium, fosfor en calcium. Deze mineralen helpen energie vrij te maken uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Het metabolisme wordt ondersteund, wat je als sporter goed kunt gebruiken. Bovendien zorgen de mineralen in de amandel ervoor dat de werking van de spieren wordt bevordert. Alle noten bevatten zo hun eigen kenmerken en eigenschappen, maar als u vaak sport raden wij aan om specifiek voor de amandel te kiezen. De vitamine E, het hoge eiwitpercentage en de mineralen maken de amandel favoriet onder de noten.


Tips voor bruine amandelen

Neem bruine amandelen een uur na het sporten of voor het slapen gaan om optimaal gebruik te maken van de opname van de eiwitten in de noot. Door de combinatie met de vetten in de amandel, worden de eiwitten langdurig opgenomen.


Oorsprong bruine amandelen

Spanje

* De beste amandelen komen uit Spanje en scoren altijd het hoogst op smaak, vorm en kwaliteit.Verschillende noten

Copyright © Zahiera van KZG Beauty & Fashion